İçeriğe geç

Her Karar Istinafa Gider Mi

Hangi kararlar istinaf edilemez?

Hangi kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz? 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 363. maddesinde, miktarı veya değeri 17.830 TL’nin altında olan ilk derece mahkemelerinin kesinleşmiş kararlarına karşı hangi kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamayacağı tek tek düzenlenmiştir.

Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?

15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).

Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Hangi dosyalar İstinaf’a gider?

Yerel mahkemelerin kararlarındaki olgusal veya hukuki hatalara itiraz edilebilir. Ayrıca bölge mahkemesi itirazı incelerken, tarafların itirazlarında yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.

İstinaf genellikle ne karar verir?

Temyiz süreci yargı sisteminde önemli bir adımı temsil eder. Bu yöntem, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir temyiz mekanizması olarak işlev görür ve bu kararların ikinci derece yargı makamları tarafından daha fazla hukuki ve olgusal olarak incelenmesine olanak tanır.

Kesin karar istinaf edilir mi?

İstinaf yolunun yürürlüğe girmesiyle, karar düzeltme yolu kaldırılmıştır. Olağanüstü yasal yollar, kesin mahkeme kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Hukuk yargılamalarında olağanüstü yasal yollar; Bu, sürecin yenilenmesidir.

İstinaf reddedilirse ne olur?

Bu başvurunun İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi halinde, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda dosya, İstinaf Mahkemesinin ilgili dairesine gönderilir.

Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?

Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

Hangi karar kesindir?

Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlar hakkındaki uyuşmazlıklarda, karara karşı itiraz halinde Danıştay kararları kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı itiraz halinde, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.

İstinaf kaç ay sürer?

İtiraz edilmesi halinde kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilerek uyuşmazlığa göre yeni bir karar verilecektir. İş mahkemelerinde itiraz süresi iki hafta ile sınırlıdır.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

İstinaf sınırı kaç yıldır?

İlke olarak istinaf mahkemesi, istinaf başvurusu yapılmadan ilk derece ceza mahkemesinin kararını otomatik olarak inceleyemez. Ancak 15 yıl ve üzeri hapis cezaları istinaf mahkemesi tarafından otomatik olarak incelenebilir (CMK md. 272/1).

İstinaf sebepleri nelerdir?

HUKUKİ GEREKÇELER İlke olarak, temyiz başvurusunda bulunulan kararlarda, ilk derece mahkemesinin olguları, delilleri ve hukuki nedenleri değerlendirmede yaptığı yetersizlikler ve hatalar temyiz nedeni olabilir. Usul hukukundaki veya maddi hukuktaki hatalar temyiz nedeni olarak ileri sürülebilir.

İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?

İstinaf, yargılamanın uzaması ve adaletin gecikmesi gibi sorunlara önemli bir çözüm sağlayacağı gerekçesiyle hukuk sistemimize girmiştir. İstinaf incelemesi genellikle 3-6 ay içinde tamamlanmaktadır ancak dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir.

İstinaftan sonra ne olur?

Temyizden sonra temyiz hakkının hala mevcut olduğu durumlarda, sonucun kesin olmaması halinde yeniden yargılama başlatılabilir. Bu şekilde, temyiz sonrası temyiz adımları kısa sürede düzenlenerek kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.

Hangi kararlar istinaf edilebilir CMK?

CMK m.272/1’e göre ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. CMK m.223’e göre mahkeme kararları; beraat, ceza verilmemesi, mahkûmiyet, güvenlik tedbiri, yargılamanın reddi ve meslekten çıkarmadır.

Ara kararlar istinaf edilebilir mi?

Mahkemenin kendiliğinden ara karar vermesi mümkün değildir. Ancak, kesin karara ek olarak ara temyiz kararları da verilebilir. Yani ara kararlar ancak kesin kararlarla birlikte verilebilir. Hukuki yollara veya temyizlere başvurulabilir.

Hangi karar temyiz edilemez?

İlk derece mahkemesinin davanın reddine ilişkin kararlarına karşı istinaf mahkemesinin bu kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz; ceza verilmesine, güvenlik tedbiri alınmasına veya istinafın esastan reddine karar verilmesine gerek yoktur (CMK m. 61/1).

Lehe olan karar istinaf edilir mi?

Başvurunun hem olumlu hem olumsuz olması halinde, temyiz başvurusunda bulunmayan kişinin veya hakkında temyiz başvurusunda bulunulmayan davalının hukuki durumu, yalnızca olumlu karardan etkilenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir